30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež
1. 6. 2016

FRANCOUZSKÁ ULIČKA ANEB SPECIALITY, KTERÉ SI NENECHTE UJÍT

Netradiční chutě, plné vůně a syté barvy, nejen to neodmyslytelně patří k francouzské gastronomii. A právě taková malá Francie vyrostla i v centru Zlína! Francouzská ulička je plná specialit a usměvavých prodejců, kteří vám s ochotou poradí, co by pro váš jazýček bylo to pravé ořechové. A tak jsme vyrazili do ulic nasát francouzskou atmosféru, ochutnat speciality a poptat se přímo prodávajících na jejich doporučení. 

Už před desátou se začali prodejci scházet u svých stánků a chystat čerstvé potraviny k prodeji. Postupně se začínali kolem hemžit i lidé a zkoumavě si prohlížet francouzský sortiment, který na pultech nákupních center jen tak nenajdou. Využili jsme volné chvilky a vyzpovídali si prodejce. Ptali jsme se na otázku: "Co je vaší největší specialita, kterou by si zlíňané neměli nechat ujít?"

Jaká jsou tedy doporučení?

FRANCOUZSKÁ VÍNA Z RODINÝCH VINIC 

"Nechte mě přemýšlet, co je tady nejzajímavější. Nejvíce se tady popíjí bublinky. Konkrétně bych doporučil sekt z Limoux, to je vděčný objekt. Nejedná se o šampaňské, protože se nevyrábí v oblasti Champaigne. Je to šumivé víno a jako obecný název se používá "sekt". Ale jedná se o méthode traditionnelle, takže úplně stejná identická výroba jakou se vyrábí vína v Champaigne. Tento sekt je z Jižní Francie z vinařského kraje Crémant de Limoux. Cenově je to zajímavější než champaigne, chuťově srovnatelný. Jmenuje se Cuveé Michel Oliver."

 

KLOBÁSKY Z KLOBÁSÁRNY

"Naše jelení klobáska! Takovou nikde jinde neseženete. Tradiční jelení klobásy mívají pikantní chuť, zrají velice dlouho na horském vzduchu a jsou kořeněné hrubě mletým pepřem. Klobásky vyrábíme podle staré receptury, na které si dáváme záležet."

 

PAŠTIKY Z KLOBÁSÁRNY

"Já si myslím, že nejvíce lidem chutnala paštika s kancem na červeném víně. Ta byla taky vyprodaná jako první, tu už nemáme ani jednu. Dalšími specialitami, které jsou hodně zválštní, je paštika ze zajíce s rozmarýnem a paštika z kance s jalovcem, kde jsou ty druhé ingredience dost výrazné a dodávají paštice trochu jinou chuť, než na kterou jsme normálně zvyklí. "

 

FRANSÝR

"Největší specialitu, kterou tady máme je ovčí sýr s lanýži, který má výbornou chuť už jen díky tomu, že obsahuje lanýže, které sýru dodávají lehce štiplavou chuť. Pro upřesnění, lanýže jsou houby, které jsou velmi vzácné. Další takovou kuriozitou je francouzský sýr Delice, nejtučnější z našich sýrů. Je krémový a rozplývá se na jazyku. Patří mezi měkké sýry."

 

INTEGROVANÉ CENTRUM SLUNEČNICE

"Já bych řekla, že naší specialitou jsou domácí francouzské palačinky. Těsto děláme přímo podle francouzské receptury. Do těsta se právě přidává ještě jedna ingredience, která těsto odlišuje od toho našeho klasického těsta na palačinky. Doporučili bychom i naše máslové sušenky, které jsou pro Francii příznačné."

 

Tak neotálejte a skočte navštívit francouzkou uličku! Stánky jsou v provozu po celou dobu festivalu a to od 10 do 22 hodin. Stánky najdete na pěší zóně mezi náměstím Míru a tržištěm pod Kaštany. 

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.