30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV doprovodného programu


Zpět

Sekce: Zlín Industry Days

Pyšná princezna v barvě - prezentace projektu

Pá 27.05 | 18:00, Kongresové centrum

18.00-19.30, Kongresové centrum, Malý sál

Proč by měla být Pyšná princezna barevná? Protože to si Bořivoj Zeman, režisér této pohádky, vždycky přál. Doslova trpěl tím, že se netočila na barevný filmový materiál. Často, když běžela „Pyšná“v televizi vzpomínal, jak byly kostýmy i dekorace nádherně barevné. Vše totiž bylo připraveno k barevnému natáčení! Kostýmní výtvarník Jan Kropáček vzpomínal:,Kostýmy jsem navrhoval a šil s ohledem na tehdejší barevný negativ, aby ladily s barevností dekorací. Bohužel, barevný negativ dostal politicky významnější film“Psal se rok 1952 a na dva barevné filmy v té době Filmové studio Barrandov nemělo. Proto se vnučka Bořivoje Zemana kameramanka Jana Hojdová a kameraman Petr Hojda rozhodli splnit jeho přání. A nejen jemu. Především dnešní i budoucí generaci dětí. Původní černobílá verze Pyšné princezny bude brzy digitalizovaná, takže i pro milovníky původní verze bude stále ke shlédnutí v distribuci.

Pohádka Pyšná princezna režiséra Bořivoje Zemana je i 70 let po své premiéře nejnavštěvovanějším filmem v celé historii československé i české kinematografie. Jen v kinech ji vidělo přes 10 miliónů diváků. Byla natočena na motivy pohádky Boženy Němcové „Potrestaná pýcha“ v roce 1952 a dodnes je mnoha diváky považována za nejkrásnější českou filmovou pohádku. Film získal Cenu za nejlepší film pro děti na VII. MFF Karlovy Vary v roce 1952. A princezna Krasomila Alena Vránová se na stejném filmovém festivalu v Karlových Varech o 45 let později stala nejoblíbenější pohádkovou princeznou.

Vstup volný
Jazyk: čeština

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.