30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV doprovodného programu


Zpět

Sekce: Zábava

Večerníčkovo kino 5/9

So 05.09 | 10:00, ŠKODA AUTO sad Svobody

10.00-12.00, sad Svobody

Před 55 lety se narodil legendární Večerníček a Zlín Film Festival se zapojí do oslav každodenní projekcí v sadu Svobody před zlínským zámkem. Děti se mohou těšit na klasické seriály (např. Maxipes Fík, Mach a Šebestová, Jája a Pája) i na zbrusu nové pohádky (např. Povídání o mamince a tatínkovi, Anča a Pepík, Kokoškovi na cestách).

Když se před pětapadesáti léty Večerníček zrodil a v neděli 2. ledna 1965 děti poprvé uvítal pohádkou Kluk a kometa, nikdo nemohl tušit, na jak dlouho se televizní pořad Večerníček stane průvodcem celých generací malých diváků „do hajan“. Jeho symbolem je kreslený kluk s papírovou čepicí na hlavě od malíře Radka Pilaře, který dětem nosí pohádku na dobrou noc.
Večerníček je jedním z nejdéle vysílaných pořadů nejen u nás, ale i v celé Evropě. Za padesát pět let bylo uvedeno na čtyři stovky seriálů. Ještě donedávna byl nejdelším večerníčkem Bob a Bobek, nedávno byl ale překonán seriálem Pat a Mat, který má celkem sto dvacet devět epizod.
Díky stovkám kvalitních literárních předloh, scénářů, výtvarných stylů a režijních přístupů je Večerníček hrdým nositelem odkazu české animátorské školy, která je dnes známá všude na světě. Na živou tradici české animace, jíž zastupují jména jako Jiří Trnka, Hermína Týrlová či Břetislav Pojar, navazují nové výzvy a vize, žánrová rozmanitost i technologická pestrost zpracování. Fenomén Večerníček tak zůstává nedílnou součástí dětství i té nejmladší generace.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.