30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Československá kinematografie: Filmy mého dětství

Lišáci, Myšáci a Šibeničák (1970) 6

Československo | 1970 | 74 min.

Klouzačky, lyžování, sněhové pevnosti, koulovačky – zima je tím pravým ročním období pro zábavu dětí z vesnice pod vrchem Šibeničákem. Jejich vůdcem byl vždy Zrzek, syn místního hrobníka. Pak se do vsi přistěhoval Myšák, jehož otec se stal předsedou zemědělského družstva, a ten všechny kluky přetáhl na svou stranu, zejména díky tomu, že může kluky vozit na koních, které mu táta občas půjčuje. Než by se podřídil Myšákovi, hrdý Zrzek z party raději odejde. Nepřátelství mezi oběma kluky vyvolává řadu potyček a naschválů…

ZeměČeskoslovensko
Rok1970
Délka74 min
Věková skupina6
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Věra Plívová - Šimková
Scénář Věra Plívová - Šimková
Kamera Emil Sirotek
Hudba Zdeněk Liška
Střih Miroslav Hájek
Kontakt Národní filmový archiv

Biografie

Věra Plívová-Šimková (1934) Česká scenáristka a režisérka profilující se filmy pro děti a mládež. Vystudovala režii na FAMU. Zkušenosti sbírala na Barrandově jako asistentka režie. Z její bohaté filmografie uveďme snímky Tony, tobě přeskočilo (1968), Páni kluci (1975), Krakonoš a lyžníci (1980) či Nefňukej, veverko! (1988).

Přátelství, Komedie, Dospívání, Týmová práce

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.