30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Československá kinematografie: Filmy mého dětství

Cesta do pravěku (1955) 6

Československo | 1955 | 93 min.

Filmové pojednání o výpravě čtyř chlapců do pravěku. Jeden z hochů nejprve najde u jeskyně, ze které vytéká řeka, trilobita. Nemůže však pochopit, že se jedná o tvora, který žil před mnoha miliony lety. Nepomáhají výklady z knih ani návštěva muzea. Chlapec se nakonec rozhodne, že po vzoru starých verneovek podnikne se svými kamarády výpravu do pravěku. Kluci vplují loďkou do jeskyně a skutečně se dostanou do doby ledové, třetihor, druhohor, karbonu a siluru. Mají tak možnost detailně poznat, jakými mnohotvárnými změnami musela Země a život na ní projít.

ZeměČeskoslovensko
Rok1955
Délka93 min
Věková skupina6
JazykČeština
TitulkyAnglické
Režie Karel Zeman
Scénář Karel Zeman, J.A. Novotný
Kamera Václav Pazderník, Antoník Horák
Hudba Emil František Burian, Vlastimil Pinkas
Střih Zdeněk Stehlík
Kontakt Muzeum Karla Zemana

Biografie

Karel Zeman (1910–1989) Průkopník českého loutkového a trikového filmu. Začínal v reklamě, zájem o loutkové filmy ho přivedl do Zlína, kde svoji imaginaci přetavil v řadu úspěšných děl, jako např. Cesta do pravěku (1955), Vynález zkázy (1958), Baron Prášil (1961), Čarodějův učeň (1977), Pohádka o Honzíkovi a Mařence (1980).

Přátelství, Týmová práce, Akce a dobrodružství, Historie, Zvířata

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.