30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Československá kinematografie: Filmy mého dětství, Československá kinematografie: Filmová hudba

Panna a netvor (1979) 12

Československo | 1979 | 84 min.

Bohatý ovdovělý kupec má tři dcery, z nich starší dvě, Gábinka a Málinka, myslí jen na výhodné vdavky a na bohatství. Pro nejmladší Julii je naopak nejdůležitější láska k tatínkovi. Kupec jednou v tajemném lese přijde o všechny vozy se vzácným zbožím a ze dne na den se stane chudákem. Zabloudí do tajemného zámku obývaného hrozivým netvorem. Ten výměnou za mužův život požaduje jednu z jeho dcer. Julie, která zámek posléze navštíví, vzbudí v jeho zakletém pánovi city, jaké dosud nezažil. Místo aby ji hned zabil, probouzí se v jeho zvířecím těle lidské srdce…

ZeměČeskoslovensko
Rok1979
Délka84 min
Věková skupina12
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Juraj Herz
Scénář Ota Hofman, Juraj Herz
Kamera Jiří Macháně
Hudba Petr Hapka
Střih Jaromír Janáček
Kontakt Národní filmový archiv

Biografie

Juraj Herz (1934–2018) Scenárista, režisér a herec. Studoval fotografii, režii a loutkoherectví. Začínal v divadle Semafor. K jeho významným snímkům dramata Spalovač mrtvol (1968) a Petrolejové lampy (1971), pohádka Panna a netvor (1978), první český horor Upír z Feratu (1981) či historické drama Habermannův mlýn (2010).

Láska, Drama, Fantazy, Pohádka, Záhada

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.