30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Československá kinematografie: Filmy mého dětství, Československá kinematografie: Filmová hudba

Ať žijí duchové (1976) 3

Československo | 1976 | 86 min.

Na zřícenině hradu Brtník přebývají dva duchové – rytíř Vilém s dcerou Leontýnkou. Parta dětí se s nimi spřátelí a stane se jejich spojenci při záchraně hradu před chamtivým zelinářem, který touží vlhké hradní sklepení přeměnit na žampiónovou farmu. Děti získají důvěru vedení obce a svolení, aby zříceninu samy pomalu opravovaly, v čemž jim mocný spojenec rytíř Vilém svými výjimečnými kouzly vydatně pomáhá. Leontýnce se skutečný svět zdá natolik přitažlivý, že napoví jednomu z chlapců, jak ji vysvobodit z věčného zakletí a také proměnit v docela normální holku.

ZeměČeskoslovensko
Rok1976
Délka86 min
Věková skupina3
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Oldřich Lipský
Scénář Zdeněk Svěrák, Jiří Melíšek, Oldřich Lipský
Kamera Jan Němeček
Hudba Jaroslav Uhlíř
Střih Miroslav Hájek
Kontakt Národní filmový archiv

Biografie

Oldřich Lipský (1924–1986) Scenárista a režisér. K filmu přišel od divadla. Debutoval snímkem Cirkus bude! (1954), na nějž navázal filmy Šest medvědů s Cibulkou (1972) a Cirkus v cirkuse (1975). Komediální talent zúročil v dílech Limonádový Joe (1964), Jáchyme, hoď ho do stroje! (1976) či Tajemství hradu v Karpatech (1981).

Komedie, Fantazy, Muzikál, Týmová práce

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.