30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Soutěž celovečerních evropských dokumentů pro mladé publikum

Jestli jsi chlap (2022) 12

Francie | 2022 | 76 min.

Třináctiletý Opio pracuje ve zlatém dole v Burkině Faso. Zpívá si a směje se, aby uklidnil svůj strach, když se poprvé vydává do temných a nebezpečných hlubin dolu. Je ještě příliš mladý na to, aby sestoupil na dno hluboké jámy, z níž dospělí horníci těží zlato – a někdy i mrtvá těla. Neúnavné hledání nepatrných zrnek zlata v obrovských hromadách kamení a prachu a vytahování těžkých pytlů z dolu je však jediný způsob, jak vydělat peníze, aby dosáhl svého snu a zajistil si budoucnost: jít do školy. Příběh o honbě za zlatem, která vyžaduje nesmírnou odvahu a vypětí všech sil, je ve skutečnosti příběhem cesty k základnímu vzdělání, k cíli, který je pro tisíce dětí stále obtížně splnitelný. Strhující a fascinující dokumentární portrét mladého chlapce žijícího s optimismem v nejdrsnějším prostředí.

ZeměFrancie
Rok2022
Délka76 min
Věková skupina12
JazykFrancouzština
TitulkyAnglické, České
Režie Simon Panay
Kamera Simon Panay
Hudba Philippe Fivet
Střih Simon Panay, Thomas Marchand
Kontakt Cercamon

Biografie

Francouzský režisér. Věnuje se hlavně dokumentaristice, natáčí převážně v Africe. Z jeho oceňované dokumentární filmografie jmenujme krátké snímky Čekání na déšť (Waiting for the (t)rain, 2015), Nikdo zde nezemřel (Ici, Personne Ne Meurt, 2016) a celovečerní film Jestli jsi chlap (Si tu es un homme, 2022).

Zaostřeno na dokumenty, Děti v nouzi

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.