30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro dospívající od 11 let

Tajemství mého otce (2022) 13

Belgie, Francie | 2022 | 74 min.

„Bylo mi dvanáct let. Miloval jsem čokoládovou zmrzlinu a nenáviděl zelí. Byli jsme průměrná belgická rodina. Ale když jste se podívali zblízka, nebyli jsme úplně jako ostatní rodiny.“ Tak začíná vyprávění o své židovské rodině Michel Kichka, jenž vyvádí klukoviny s mladším bratrem Charlym, popichuje svou sestru, která se už nemůže dočkat, až zmizí rodičům z přísného dohledu, a odmlouvá mamince u stolu při společné večeři. Seznamuje nás s prostředím židovské komunity v belgickém městečku v roce 1959. Svým dětským nazíráním se také snaží přijít na to, co znamená, když se mluví o tatínkově pobytu ve válečném táboře. Co znamená číslo na jeho předloktí? Co ho vystrašilo při kontrole jízdenek ve vlaku? Co se dělo na místě zvaném Osvětim? Animovaný snímek přináší další z filmových reflexí tématu holokaustu, tentokrát podle autobiografického komiksu Michela Kichky Co jsem svému tátovi neřekl.

ZeměBelgie, Francie
Rok2022
Délka74 min
Věková skupina13
JazykAngličtina
TitulkyČeské
Režie Véra Belmont
Scénář Véra Belmont, Valérie Zenatti
Hudba TBC
Střih TBC
Kontakt SC Films International

Biografie

Scenáristka, režisérka a producentka z Francie. Produkovala desítky úspěšných snímků, sama režijně debutovala filmem Maovi vězni (Prisonniers de Mao, 1979). Uznání jí přineslo drama Rudý polibek (Rouge baiser, 1985). Z další tvorby zmiňme např. snímky Markýza (Marquise, 1997) či Přežít s vlky (Survivre avec les loups, 2017).

Ze světových festivalů, Literární adaptace, Někdo to rád animované, Nádech historie

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.