30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Soutěž evropských dokumentárních filmů pro děti a mládež

Jak velká je galaxie? (2018) 12

Rusko, Estonsko | 2018 | 72 min.

Rodina Žarkových – otec, matka a jejich dva synové – pochází z dolganské komunity na severu Sibiře, kde žijí poslední domorodá etnika věnující se tradičnímu kočovnému životu. Dříve byly děti posílány do internátní školy, kde se odcizily své rodině i kultuře, ale v současné době mohou být vzdělávány doma – učiteli, které jim přidělí ruské úřady. V poklidně plynoucím snímku pozorujeme životy sedmiletého Zachara a jeho staršího bratra Prokopyho. Zacharův první rok výuky probíhá s mladou seriózní učitelkou Nelly. Povídají si o prezidentu Putinovi, o důležitosti matematiky a také se učí nazpaměť klasické básně. Zachar je zvídavý a inteligentní chlapec. Každý den má sto nových otázek o světě a je překvapen, že jeho učitelka nezná na všechny odpověď.

ZeměRusko, Estonsko
Rok2018
Délka72 min
Věková skupina12
JazykRuština
TitulkyAnglické, simul. překlad cz
Režie Ksenia Elyan
Scénář Ksenia Elyan
Kamera Ksenia Elyan
Hudba Lusia Kazaryan-Topchyan
Střih Evgenia Ostanina, Ksenia Elyan, Tomáš Doruška
Kontakt Marx Film

Biografie

Dokumentaristka, střihačka a kameramanka z Ruska. Dokumentární režii vystudovala na škole dokumentárního filmu a divadla v Moskvě. Stála za kamerou a střihem řady dokumentů, TV pořadů, reklam či videí. Sama režírovala dokumentární snímky Strýček Vova (Djadja Vova, 2010) a Jak velká je Galaxie? (Chozjain oleněj, 2018), který je jejím celovečerním debutem.

Dokument, Příroda, Zvířata, Původní obyvatelé, Dětství

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.