30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež

Marketa Lazarová (1967) 15

Československo | 1967 | 162 min.

Historický baladický příběh je situovaný do poloviny 13. století, kdy loupeživí rytíři přepadávali na královských cestách pocestné, křesťanství ještě stále svádělo boj s vírou v pohanské bohy a lidský život měl jen nepatrnou cenu. Láska však dokázala být i tenkrát vášnivě opojná. Titulní hrdinkou je ctnostná dívka Markéta Lazarová předurčená klášteru, přinucená však stát se milenkou násilnického mladíka Mikoláše, syna nesmiřitelného rivala Lazarova rodu, Kozlíka z Roháčů. Pro velkou lásku k Mikolášovi se Markéta nakonec zřekne lásky k Bohu, kterému byla původně zaslíbena.

ZeměČeskoslovensko
Rok1967
Délka162 min
Věková skupina15
JazykČeština
TitulkyAnglické
Režie František Vláčil
Scénář František Pavlíček, František Vláčil
Kamera Bedřich Baťka
Hudba Zdeněk Liška
Střih Miroslav Hájek
Kontakt Národní filmový archiv

Biografie

František Vláčil (1924–1999) Scenárista a režisér. Studoval estetiku a dějiny umění. Jeho tvorba v sobě kloubí výtvarné cítění, dramatičnost a poezii. Debutoval snímkem Holubice (1960). Spolupráce se spisovatelem V. Körnerem přinesla dramata Markéta Lazarová (1967) či Adelheid (1969). Dále natočil např. Stíny z horkého léta (1977).

Láska, Drama, Historie

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.